Museum van het Waalse Leven

Museum van het Waalse LevenMuseum van het Waalse LevenMuseum van het Waalse LevenMuseum van het Waalse Leven

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie

Ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de dood van Leonardo da Vinci, wordt een uitzonderlijke tentoonstelling over deze Renaissance-genie gepresenteerd in het Museum van het Waalse leven, gelegen in Luik, en dit van 6 februari 2019 tot 12 mei 2019.

Poster 2019

Deze tentoonstelling werd in 2017 in Brugge gecreëerd door Liégeois Jean-Christophe Hubert en Vincent Damseaux en reisde naar Istanbul, Antalya en is momenteel in Lyon. Na Luik zal ze naar Barcelona gaan, Moskou, Kiev en Dubai! Deze tentoonstelling presenteert meer dan 120 maquettes, gemaakt op basis van de tekeningen van Leonardo da Vinci. Dit is de grootste reizende collectie ter wereld! Deze maquettes, gerealiseerd in Luik, worden vergezeld door documenten en reproducties waardoor bezoekers meer dan 250 voorwerpen kunnen ontdekken en het werk illustreren van de meest beroemde renaissance-genie.

Op basis van de meest recente historische en wetenschappelijke kennis, werd het ontwerp van deze tentoonstelling uitgevoerd door een multidisciplinair team bestaande uit ingenieurs, historici, grafisch ontwerpers en ambachtslieden. In een grandioze en dynamische scenografie werd nooit eerder een dergelijke collectie van de renaissance-meester gepresenteerd.

Het genie in Da Vinci

Tegelijkertijd schilder, beeldhouwer, filosoof, ingenieur, ontwerper, botanicus en anatoom, Leonardo da Vinci heeft meer dan 6.000 pagina's van notities en tekeningen met honderden uitvindingen en ervaringen in een breed scala van disciplines. Als men het woord “uitvinder” regelmatig associëren met Leonardo da Vinci, toont de tentoonstelling ook aan dat hij zijn technieken en kennis doorgeeft." Leonardo da Vinci is geïnspireerd door vele oude benaderingen en draagt zo bij aan het vormgeven van de toekomst. We ontdekken hoe zijn onverzadigbare nieuwsgierigheid hem ertoe brengt, wetenschappelijke en technische kennis te ontwikkelen die tot dusverre werd genegeerd door de Europese cultuur. De tentoonstelling toont het genie in Leonardo da Vinci. Door de toekomst te profeteren en tegelijkertijd het verleden te herwinnen, zijn werkzaamheden tonen een uniek werk die vandaag inspireert en fascineert.

Andere facetten van een genie

De tentoonstelling is opgebouwd rond verschillende thema's: oorlog, strategische systemen, wapens, militaire uitrusting, mechanica, tandwielen, hefsystemen en constructie, watergebonden machines, machines met betrekking tot de lucht, machines voor alledaagse voorwerpen met betrekking tot afmetingen.

Naast modellen die zijn ingenieursfacetten illustreren, de tentoonstelling gaat ook in het werk van de kunstenaar en zijn vele meesterwerken, onder meer door een groot aantal nieuwe films. De bezoeker ontdekt de architecturale projecten en verhandelingen van Leonardo da Vinci. Wat de beroemde "Man van Vitruvius" betreft, hij benadrukt de kwaliteit van zijn tekeningen en zijn onderzoek naar de verhoudingen van het menselijk lichaam. Een tentoonstelling die zeer toegankelijk is voor kinderen.

Ook voor kinderen !

Speciale aandacht is besteed aan kinderen en schoolkinderen met twee lesbestanden (primair en secundair), een schattenjacht in de tentoonstelling, ongeveer twintig machines om te manipuleren.

De Elskamp-collectie van het Museum van het Waalse Leven

Voor de eerste keer toont het Museum van het Waalse leven een deel van zijn prestigieuze verzameling met betrekking tot de gnomonie, nagelaten door de symbolistische dichter Max Elskamp in 1932. Samengesteld van astrolabes, meetinstrumenten en wetenschappers uit de 14e tot de 19e eeuw, is deze collectie één van de meest uitzonderlijke ter wereld.

- - -

Praktische Informatie

Nocturlabe, Frankrijk, 1584

Open van dinsdag tot zondag van 9:30 tot 18:00

Maandag op reservering voor groepen

Gesloten op 1/05

Toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit

Gratis : 1ste zondag van de maand via via Ouftitourisme

Tickets online : www.ouftitourisme.be

Volwassenen : 13 €

Student – Senior / Kinderen : 8 €

Informatie en reserveringen : +32(0)4/279.20.16