Kasteel Jehay

Kasteel Jehay Kasteel Jehay Kasteel Jehay Kasteel Jehay

Moestuin

De moestuin van Jehay dateert uit de 19e eeuw en is een hectare groot. De provincie Luik heeft de moestuin in 2011 volledig gerenoveerd.

Moestuin – Province de Liège ©

De indeling van de gewassen voldoet aan de wensen op historisch, pedagogisch, ecologisch en esthetisch vlak. Het is de bedoeling dat de planten en zaden, geleverd door La Reid (provinciaal centrum voor landbouwonderwijs), aan deze vier pijlers voldoen.

Twee grote vierkante stukken grond worden onderverdeeld in achttien percelen, voor elk soort gewas één, (uien, kool, bonen, enz.).

Er staan maar liefst 34 soorten appel- en perenbomen langs de muren aan de noord- en westkant.

In de boomgaard met hoogstammige bomen staat een insectenkast om de bestuiving te bevorderen en om op een milieuvriendelijke manier ongedierte te bestrijden.

Er zijn diverse percelen met aromatische planten en kruiden: snuif de heerlijke geuren van op munt, rozemarijn, salie, lavendel, tijm en bieslook.

Binnen de ommuring staat een oranjerie die in de 19e werd gebouwd. Oranjeries zijn gemetselde gebouwen bedoeld om grote warmteminnende planten zoals citrusstruiken, laurierbomen en granaatappelbomen tijdens de winterperiode te beschermen.

Oorspronkelijk stonden er aan weerszijden van het toegangshek twee serres. Nu staat er nog maar een, in slechte staat. Deze wordt momenteel gerestaureerd.