Kasteel Jehay

Kasteel Jehay Kasteel Jehay Kasteel Jehay Kasteel Jehay

Tuinen

De siertuinen

Tuinen – Province de Liège ©

Het park van Château de Jehay is meerdere hectaren groot en bestaat uit siertuinen, bossen en de moestuin. De oudste bekende illustraties van dit park zijn tekeningen en prenten uit de 18e eeuw van de hand van Remacle Leloup. Uit deze periode zijn er nog enkele lanen met haagbeuken en dreven met linde- of kastanjebomen overgebleven. De laatste bewoner van het kasteel, graaf Guy van den Steen, heeft de tuinen halverwege de 20e eeuw opnieuw ontworpen. Hij heeft bepaalde stijlkenmerken toegevoegd die zijn ontleend aan de parken in de Italiaanse renaissancestijl, zoals perspectieven, beelden en waterpartijen.

In de tuinen staan talloze inheemse en exotische en fruitbomen. Ongeveer vijftien bomen zijn geklasseerd: zij krijgen extra zorg om ze te behouden en te beschermen. De eeuwenoude beukenhagen en de dreven met oude kastanjebomen geven de tuinen een prachtige structuur.

Al wandelend over de paden in het park komt u bij een oude ijskelder uit de 19e eeuw. Hierin werd het natuurijs bewaard dat in de winter uit de kasteelgracht werd gehaald. De bronzen beelden die op goed gekozen plaatsen in het park staan, zijn werken van graaf Guy van den Steen. Sommige beelden, zoals die van de nimfen, doen denken aan de Grieks-Romeinse mythologie. De andere thema's zijn het resultaat van de fantasie van de kunstenaar of verwijzen, zoals Ophélie, naar de klassieke literatuur.