Kasteel Jehay

Kasteel Jehay Kasteel Jehay Kasteel Jehay Kasteel Jehay

Het domein

Château de Jehay, geklasseerd als uitzonderlijk Waals erfgoed, is een symbolische site en een van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van de provincie Luik.

Domein – Province de Liège ©

Het kasteel met zijn opvallende geblokte gevel, uniek in Europa, werd halverwege de 16e eeuw gebouwd en sindsdien voortdurend uitgebreid of verbouwd.

Het kasteel was eigendom van graaf Guy van den Steen van Jehay en zijn echtgenote Lady Moyra Butler, afstammelinge van een beroemde Ierse aristocratische familie. In 1978 verkoopt de graaf het domein en een deel van de collecties tegen lijfrente aan de provincie Luik, in de hoop dat het kasteel zou worden onderhouden en bewaard voor de toekomstige generaties.

De bijgebouwen van het domein trekken talloze bezoekers. De geschiedenis van het kasteel wordt verteld aan de hand van een korte film, die tegelijk een virtueel bezoek is aan het kasteel. Zo ziet u hoe de laatste eigenaar hier leefde.

De permanente tentoonstellingen tonen de twee facetten van de geschiedenis van deze bijzondere collecties.

Het door grachten omringde kasteel ligt in een idyllische omgeving. Slenter in de prachtige parken en tuinen in Italiaanse stijl over de statige dreven omzoomd door leilindes.

De vroegere moestuin uit de 19e eeuw is onlangs in ere hersteld. De met een bakstenen muur omzoomde tuin aan de rand van het bos is maar liefst een hectare groot, een perfecte plek om heerlijk weg te dromen. Ontdek de vergeten groenten, de eetbare bloemen, fruitbomen en heerlijk geurende rozen ...Domein – Province de Liège ©
Domein – Province de Liège ©
Domein – Province de Liège ©
Domein – Province de Liège ©
Domein – Province de Liège ©
Domein – Province de Liège ©
Domein – Province de Liège ©