2nd Bachelor in Dietetics

Adults nutrition and dietetics (theory and practice)

< Back

ECTS Credits6
Number of Hours (h/year)60
Teaching staffGORGES, Cindy
Course UnitCompulsory
TermQuad. 1 and 2
CodePARA-D_DIET0001/2
Prerequisite

Theoretical and practical control of the courses of adults nutrition and dietetics of year 1. Physiology, biochemistry and culinary technology course of year 1.

Aims and Objectives

Identify the situation (by population category and then by pathology) which allowed to identify the obstacles and facilitators of dietary change.

List the relevant interventions tailored to ==> able to explain and justify the development of a diet for adult health and disease, nutritional needs of bases adapted to optimal health and socio-cultural realities and economic.

Setting priorities in nutritional measures to implement, monitor, evaluation and multidisciplinary coordination.

Stimulate the patient's motivation in writing and drafting of the principles of health education.

Description

Nutrition of the healthy adult, the pregnant woman, the breast feeding woman, the old person: actualisation, deepening. The food anamnesis (theoretical aspect).

Dietetic regulation (theoretical aspect).

The dietetics of the ponderal overloads and obesities. Nutritional problems of the food behavioral disorders.

Dietetic treatments in case of sweetened diabetes of type 1 and type 2, including the glycemic index notions..

Dietetics in cardiology.

Dietetics in gastro-enterology.

Dietetics in pneumology.

Nutritional problems related to the disease of Ahlzeimer.

Bibliography

MARTIN A. coordinateur, Apports Nutritionnels conseillés pour la population française, Ed. Tech & Doc, Paris, 2001.

Conseil supérieur de la santé. Recommandation nutritionnelles pour la Belgique, révision 2009.

BIESALSKI H. GRIMM K.P., Atlas de poche de Nutrition, Ed. Médecine- Sciences Flammarion 2009.

Association Belge du Diabète, Consensus à l’usage des Diététiciens.

Médart J., Manuel pratique de nutrition, 2ème édition, de boeck, 2009.

BASDEVANT A., LAVILLE M. LEREBOURS E., Traité de Nutrition Clinique de l’Adulte, Ed. Flammarion Médecine Sciences, 2001.

Apfelbaum M., Romon M., Diététique et nutrition, Ed. Masson, 2009.

CHEVALLIER L., Nutrition, principes et conseils.v2ème édition. Ed. Masson, 2005.

ALBERT-FRANCOIS C., Manuel de diététique en pratique médicale courante. 5ème édition. Ed. Masson, 2009.

Zazzo J.-F., Puissant M.-C.,Dictionnaire de Nutrition et Diététique, Ed. Maloine, 2010.

[1] Le point sur l’alimentation des bovins et des ovins et la qualité de la viande. Technipel. Paris. 2005.

[1] DESALME, A et al «Les catégories d’aliments». Dans : Cahiers de Nutrition et de Diététique, Issy-Les-Moulineaux, Vol 39, n° 3 , juin 2004, p. 217-228.

[1] DEROUIN F, et al. Toxoplasmose : état des connaissances et évaluation du risque lié à l’alimentation. Rapport du groupe de travail « Toxoplasma gondii » de l’Agence Française de Sécurité Sanitaire des aliments, Décembre 2005, Paris. 318p.

[1] SCHLIENGER, Jean-Louis. « Nutrition clinique pratique ». Issy-Les-Moulineaux : Elsevier Masson, 2011. p.34.

[1] JACOTOT B, CAMPILLO B, et al. Nutrition humaine. Paris : Masson, 2003 (Abrégés). p.29.

[1] CONSTANT, Florence. «Les eaux embouteillées». Dans : Cahiers de Nutrition et de Diététique, Issy-Les-Moulineaux, vol 46, n°1, février 2011, p. 40-50.

[1] AMBROISE, Martin. Apports nutritionnels conseillés pour la population française. 3e édition. Paris : Editions Tec & Doc, 2001. p. 1-5.

[1] PERRIN, A-E, SIMON, C. « Nutrition de la femme enceinte ». Dans : Cahiers de Nutrition et de Diététique, Issy-Les-Moulineaux, Vol 37, n°1, février 2002, p. 59-64.

[1] GALTIER, F, BRINGER, J. « Poids et grossesse : avant, pendant, après ». In : Cahiers de Nutrition et de Diététique, Issy-Les-Moulineaux, Vol38, n°5, octobre 2003, p. 287-290.

[1]

[1] MINISTERE CHARGE DE LA SANTE. Bisphénol A (BPA) recommandations aux femmes enceintes et aux parents de jeunes enfants. Le point sur environnement, travail et alimentation environnement et santé, novembre 2011.Brochure, 4 p.

[1] Economie statistics Belgium. Structure de la population selon l'âge et le sexe : Belgique.http://statbel.fgov.be/fr/statistiques/chiffres/population/structure/agesexe/popbel/ (consulté le 24/11/2011).

[1] Economie statistics Belgium. Tables de mortalité et espérance de vie. http://statbel.fgov.be/fr/statistiques/chiffres/population/deces_mort_esp_vie/tables/ (consulté le 25/11/2011).

[1] DE FLINES, Jenny. 2011. La dénutrition, ce mal silencieux. Bruxelles, 8 octobre 2011. (Médecine et Nutrition). Chirurgie et dénutrition (30 min.).

Teaching and Learning MethodsLectures
Tutorials
Assessment MethodsWritten examinations
Oral examinations
Continuous assessment
NotesYes
LanguageFrench

The information contained herein is intended for informational purposes only. The Higher Education Institution disclaims any responsibility with regard to its content.